AVANCRONICĂ Rapid vs U Cluj. Cel mai vechi duel din fotbalul românesc, la episodul 97 pe prima scenă

AVANCRONICĂ Rapid vs U Cluj. Cel mai vechi duel din fotbalul românesc, la episodul 97 pe prima scenă

15 sept. 2024 14:12:51

26 noiembrie 1933. Era abia al doilea sezon în care campionatul românesc se desfășura în sistem divizionar, iar U și Rapid se confruntau într-un prim duel, din cele 96 de până acum pe prima scenă a fotbalului. Luni seara, suporterii vor urmări episodul cu numărul 97, iar “studenții” merg la București cu gândul de a continua parcursul bun din acest început de campionat.

La exact două săptămâni distanță de la ultimul joc oficial (1-0 vs Dinamo, 2 septembrie), FC Universitatea Cluj are parte de un nou episod de tradiție al fotbalului românesc. De această dată, adversară ne va fi Rapid București, ocupanta locului al 9-lea înaintea rundei cu același număr din actualul sezon al Superligii. Luni seară, cu începere de la ora 21:00, „studenții” luptă în Giulești pentru a-și menține invincibilitatea și a-și păstra fotoliul de lider într-un meci ce va putea fi urmărit în direct pe Digisport și Prima Sport.

Istoria duelurilor directe

Prima confruntare directă dintre cele două echipe datează încă din sezonul 1933-1934, a doua stagiune în care campionatul național se desfășura în sistem divizionar. În tur, pe 26 noiembrie 1933, Universitatea, condusă de pe bancă de Adalbert Molnar reușea să se impună cu 2-1, grație golurilor marcate de Grațian Sepi și Silviu Ploeșteanu. La retur, bucureștenii și-au luat revanșa și au câștigat cu 1-0 prin golul lui Geza Medve.

Până în prezent, ”U” și Rapid s-au întâlnit de 96 de ori în prima ligă, iar bilanțul este în favoarea giuleștenilor, care au strâns 43 de victorii. Universitatea a ieșit învingătoare de 37 de ori, iar alte 16 partide s-au terminat la egalitate.

Cea mai mare diferență de scor înregistrată în întâlnirile din prima ligă dintre cele două combatante a fost de cinci goluri, de trei ori în favoarea „studenților” și de două ori în favoarea celor de la Rapid. Nu în ultimul rând, Universitatea și Rapid s-au întâlnit și în finala Cupei României, în august 1942, iar atunci giuleștenii s-au impus categoric, scor 7-1.

“Studenții”, victorii memorabile în Giulești

Deplasările sub podul Grant au adus numeroase seri de neuitat pentru întreaga suflare U-istă. Mai întâi, în sezonul 2007-2008, mai exact pe 23 februarie 2008, U reușea o victorie nesperată pe terenul Rapidului cu scorul de 2-1. Zeno Bundea și Dorin Goga, cu un gol în minutul 81, au adus singurul succes al Universității în deplasare în acea stagiune.

La mai bine de cinci ani distanță, „Șepcile roșii” aveau o nouă prestație de vis în Giulești și câștigau categoric, cu 4-1, după dubla lui Janos Szekely și reușitele lui Apostol Muzac și Bogdan Apostu.

Cel mai recent „thriller” din casa Rapidului nu e mai vechi de zece luni. În returul sezonului regular din stagiunea 2023-2024, U a plecat din nou victorioasă din capitală după o seară de neuitat. Meciul a început cum nu se putea mai prost pentru elevii lui Ioan Ovidiu Sabău, care în minutul 24 se vedeau deja conduși cu 2-0. Reușita lui Popa din minutul 40 a readus speranțele clujenilor, care au dominat autoritar partea secundă și au egalat imediat după pauză, prin Chipciu (55). Remontada a fost completată de Ianis Stoica (73) și Universitatea deschidea o serie de trei succese consecutive.

Situația actuală din clasament

FC Universitatea Cluj are parte de un început foarte bun de sezon. Formația lui Ioan Ovidiu Sabău a obținut cinci victorii și trei egaluri în cele opt etape scurse până acum. Cu 18 puncte și un golaveraj de 13-4, U ocupă fotoliul de lider în clasamentul Superligii, chiar dacă, din cele opt runde, cinci au consemnat meciuri în deplasare. FCSB, UTA Arad, CFR, Petrolul sau Gloria Buzău sunt echipele de pe terenul cărora „Șepcile roșii” au plecat neînvinse în acest start de stagiune. Ba mai mult, Universitatea a reușit să înscrie de 6 ori în aceste confruntări, primind doar 3 goluri.

Rapid nu se poate lăuda cu un parcurs așa cum și l-ar fi dorit în aceste prime opt etape din Superligă. Giuleștenii au acumulat doar 9 puncte și se situau înaintea rundei pe poziția a 9-a, cu un golaveraj de 10-10. A fost nevoie de o schimbare de antrenor și de revenirea pe banca tehnică a lui Marius Șumudică pentru ca Rapid să obțină prima victorie a sezonului, în runda a 7-a, pe terenul celor de la Poli Iași (2-1). Pe teren propriu, însă, Rapid nu a cunoscut gustul succesului, remizând în toate cele trei meciuri disputate acasă (2-2 vs CFR, 2-2 vs Sepsi, 1-1 vs Dinamo). Chiar și așa, panta ascendentă a adversarilor noștri a fost confirmată și după succesul de la Iași de o remiză pe terenul echipei aflate pe poziția secundă, Universitatea Craiova (1-1).

Programul complet al etapei a 9-a

  • Vineri | 18:00 | Sepsi OSK - FC Botoșani  3 - 0
  • Vineri | 21:00 | Dinamo București - AFC Unirea 04 Slobozia  1 - 0
  • Sâmbătă | 18:45 | Gloria Buzău - SC Oțelul Galați  0 - 0
  • Sâmbătă | 21:30 | FC Petrolul  - FC Farul Constanța  1 - 1
  • Duminică | 18:15 | Poli Iași  – Universitatea Craiova
  • Duminică | 21:00 | FC CFR 1907 Cluj  – FCSB
  • Luni | 18:00 | UTA Arad - AFC Hermannstadt
  • Luni | 21:00 | FC Rapid 1923 - FC Universitatea Cluj

Declarațiile lui Ioan Ovidiu Sabău și Mamadou Thiam

Antrenorul Universității, Ioan Ovidiu Sabău, a prefațat meciul de luni din Giulești, în compania Rapidului.

„Va fi dificil în Giulești. E primul joc al lui Șumudică acasă. Vine după două meciuri în deplasare, o victorie și un egal. E clar că își va dori foarte mult ca echipa lui să arate bine, să câștige în fața propriilor suporteri. Ne așteaptă un meci greu. Trebuie să arătam bine, să avem curaj, să nu ne intimideze atmosfera, e foarte important și începutul de joc. Și sper să îi fi adus pe jucători într-o formă bună, pentru că am gândit mult aceste două săptămâni (de pauză - n.n.). La fel, abordarea să fie corectă, cum ne gândim să abordăm acest joc, cu pressing sus sau mai retras.

Sigur, depinzi și de adversar, dar cred că foarte importantă e forma noastră. Să putem să alergăm mult, să ne câștigăm duelurile și în atac și în apărare. Avem o situație bună, entuziasm, încredere în noi. Eu cred că nu trebuie să mergem timizi, chiar dacă jucăm cu un adversar care și-a fixat ca obiectiv câștigarea campionatului. Nu cred că vom fi afectați, avem jucători cu multă experiență, care au jucat astfel de jocuri. Știm ce ne așteaptă și nu trebuie să reacționăm, ci să acționăm. Să înțelegem cum trebuie să pregătim jocul și să avem curaj.

Rapid a strâns foarte puține puncte pentru obiectivul pe care și l-a propus. La ce jucători are și la investițiile făcute, e clar că sunt foarte puține puncte. Va fi un vacarm și vor pregăti bine jocul. Și jucătorii, nu numai staff-ul și suporterii. Joacă cu echipa care e pe primul loc, și nu e întâmplător acolo. Se vorbește destul de puțin despre noi, dar e ok, e foarte bine. Se vorbește despre echipele care în fiecare an își fixează ca obiectiv câștigarea campionatului și e normal. Noi venim încet din spate și încercăm pas cu pas să construim o mentalitate de învingători. Vedem dacă anumiți jucători până în iarnă fac față la ce vrem noi să facem. Mi-aș dori foarte mult ca toți să se adapteze", a analizat tehnicianul „Șepcilor roșii”.

Sabău a menționat ce așteaptă de la echipa sa după acest început bun de sezon.

„Noi vrem să avem continuitate în joc, în primul rând, pentru că și noi mai avem lucruri de pus la punct. Presiunea crește, adversarii ne privesc diferit în momentul de față. Așteptările noastre și așteptările suporterilor sunt altele, pentru că și noi i-am obișnuit. Am discutat și cu jucătorii și le-am spus că pe mine mă motivează să știu că suporterii noștri, fanii noștri adevărați, sunt nemulțumiți când câștigăm, dar nu arătam bine ca joc. Pe mine mă motivează și asta le-am transmis și jucătorilor, să îi motiveze și pe ei. Asta înseamnă că am crescut nivelul și sunt alte așteptări, pentru că ei pot mult mai mult.

Deja sunt opt meciuri, suntem pe primul loc, adică nu mai suntem o echipă oarecare. E o echipă care încet încearcă să schimbe ADN-ul acestui club, să ne obișnuim suporterii să nu mai accepte, la fel noi, ca staff, și ei, ca jucători, să vină să se lupte la mijlocul clasamentului. Cred că putem mult mai mult. Trebuie să fim foarte bine pregătiți, să fim capabili să suferim la fiecare antrenament și fiecare joc. Atmosfera e bună, care se datorează și rezultatelor. Avem un grup foarte bun, majoritatea sunt familiști, iar cei care nu sunt, se înțeleg foarte bine. Se completează se pare și în joc, se simt bine. Nu a fost ușor, pentru că și noi am schimbat foarte mulți jucători și uite că am reușit. Depinde foarte mult de caracter, cred că principalul motiv al rezultatelor e caracterul, faptul că ești responsabil, lupți pentru cei care vin la stadion și pentru interesele familiei tale, dar și pentru cei care te plătesc. Dacă am mulți astfel de jucători, e mult mai ușor pentru mine", a completat principalul Universității.

Totodată, antrenorul lui ”U” speră că va avea tot lotul la dispoziție la ora jocului din Giulești.

„Au apărut mici probleme, sper să nu fie grave. Nu vă pot da numele jucătorilor, sunt doi jucători, sper ca până la ora jocului să își revină."

Alături de Sabău, și Mamadou Thiam a prefațat partida de luni din Giulești. Senegalezul din atacul echipei noastre a spus ce trebuie să facă Universitatea pentru a se întoarce cu un rezultat pozitiv.

„Am folosit timpul acesta (pauza cauzată de jocurile Naționalei - n.n) pentru a ne odihni, iar acum suntem pregătiți de meci. Va fi un meci dificil. Știm cum e atmosfera acolo și ce suport au, dar noi vrem să ne folosim de asta pentru a câștiga. Desigur că va fi dificil cu atmosfera din Giulești, dar mie îmi place asta foarte mult. Îmi place să joc pe stadioane pline. Abia aștept să înceapă meciul să fiu sincer.

Am văzut că au adus doi atacanți buni. Pe N'Jie l-am văzut jucând în Franța. De numele lui Boupendza am auzit, dar nu l-am văzut jucând. Am auzit că a jucat în Turcia. Sunt jucători buni și e bine pentru ei, dar nu au început foarte bine. Nu cred că vor fi utilizați cu noi, dar nu ne interesează asta. Ne interesează jocul nostru. Cel mai important este cum ne vom simți și dacă vom fi pregătiți să câștigăm. Trebuie doar să fim concentrați ca până acum și să nu-i lăsăm să joace", a declarat Thiam.

De asemenea, atacentul nostru a vorbit despre starea sa fizică și adaptarea la cerințele tactice din tabăra „studenților”.

„Am ajuns mai târziu, dar acum sunt aproape de 100%. Să fiu sincer, nu am un obiectiv legat de golurile marcate. Pentru mine, cea mai importantă este echipa. Vreau să terminăm cât mai sus în clasament. Nu prea mă gândesc la numărul golurilor marcate.

Sistemul e diferit, dar trebuie să ne adaptăm. Suntem jucători profesioniști, deci trebuie să ne adaptăm. Sunt fericit în formula asta, pentru că se poate vedea că suntem mai solizi. Nu primim foarte multe goluri. Îmi place cum jucăm și sper să continuăm așa", a recunoscut atacantul care a marcat 2 goluri în acest sezon pentru "U".

Meciul care închide etapa a 9-a din Superliga dintre Rapid București și Universitatea Cluj va fi condus de la centru de Sebastian Colțescu, ajutat de asistenții Daniel Mitruți și Eugen Sebastian Gheorghe. În camera VAR se vor afla Florin Andrei și Valentin Avram.

Postat în Fotbal Liga 1 Stiri Homepage Posts De:
ShopManager U Cluj

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii