FC Universitatea Cluj are parte de un nou derby de tradiție, după remiza din etapa precedentă, din deplasare, cu Dinamo București (0-0). De această dată, din postură de gazdă, echipa noastră o va înfrunta pe Rapid București, ocupanta ultimului loc care duce în play-off-ul Superligii. Duelul cu giuleștenii este programat sâmbătă, 1 februarie, cu începere de la ora 20:00, iar biletele sunt disponibile aici.
Universitatea și Rapid, la duelul cu numărul 98 în prima ligă
Prima confruntare directă dintre cele două echipe datează încă din sezonul 1933-1934, a doua stagiune în care campionatul național se desfășura în sistem divizionar. În tur, pe 26 noiembrie 1933, Universitatea, condusă de pe bancă de Adalbert Molnar reușea să se impună cu 2-1, grație golurilor marcate de Grațian Sepi și Silviu Ploeșteanu. La retur, bucureștenii și-au luat revanșa și au câștigat cu 1-0 prin golul lui Geza Medve.
Până în prezent, ”U” și Rapid s-au întâlnit de 97 de ori în prima ligă, iar bilanțul este în favoarea giuleștenilor, care au strâns 43 de victorii. Universitatea a ieșit învingătoare de 38 de ori și alte 16 partide s-au terminat la egalitate.
Cea mai mare diferență de scor înregistrată în întâlnirile din prima ligă dintre cele două combatante a fost de cinci goluri, de trei ori în favoarea „studenților” și de două ori în favoarea celor de la Rapid. Nu în ultimul rând, Universitatea și Rapid s-au întâlnit și în finala Cupei României, în august 1942, iar atunci giuleștenii s-au impus categoric, scor 7-1.
Cea mai recentă victorie pe teren propriu împotriva Rapidului datează de acum zece ani
4 aprilie 2015 este data la care ”U” reușea să treacă de Rapid cu 1-0, grație unui gol înscris de Geoffrey Castillon și obținea primul succes din acel an calendaristic. Aceasta este una dintre cele două victorii reușite de ”U” pe teren propriu în compania Rapidului în ultimii 25 de ani, cealaltă înregistrându-se în iulie 2011, atunci când autogolul lui Rui Duarte și golul lui Claudiu Niculescu tranșau partida de la Mediaș în favoarea echipei noastre (2-0).
De la revenirea Universității în Superligă, cele două formații s-au întâlnit de trei ori cu ”U” în postură de echipă gazdă, de două ori în campionat și o dată în Cupa României. Mai întâi, în stagiunea 2022-2023, „Șepcile roșii” și giuleștenii remizau 0-0, atât în Superligă, cât și în faza grupelor din Cupa României. În sezonul precedent, meciul dintre adversarele de sâmbătă s-a desfășurat la Mediaș, iar echipa de sub Podul Grant s-a impus categoric, scor 3-0.
”U”, pe primul loc în clasamentul meciurilor disputate acasă. Giuleștenii, fără victorie în deplasare în Superligă din septembrie
Echipa noastră a continuat în acest start de 2025 parcursul bun din finalul anului precedent, acumulând patru puncte din șase posibile, care au menținut-o și la finalul rundei trecute pe prima poziție în clasament. De asemenea, după înfrângerile cu FCSB (1-2) și UTA (0-1), ”U” și-a recalibrat eficacitatea pe propriul teren, reușind să câștige ultimele trei meciuri de pe Cluj Arena. „Studenții” au trecut pe rând de CFR (3-2), Petrolul (4-1) și Gloria Buzău (2-1) și au ajuns, astfel, la 23 de puncte obținute în cele 11 meciuri disputate acasă, fiind pe prima poziție și la acest capitol. Universitatea se bucură de avantajul moral al ultimelor meciuri directe în fața Rapidului, ambele încheiate cu victorii, chiar în Giulești: 3-2 în 27 noiembrie 2023 și 2-0 în turul acestei stagiuni, pe 16 septembrie 2024.
Începutul bun de an al formației lui Marius Șumudică, cu două victorii, ambele pe teren propriu, împotriva celor de la Poli Iași (2-1) și a Universității Craiova (1-0), a echilibrat lupta în zona de play-off. Rapid a ajuns la 35 de puncte și a urcat pe locul al șaselea, la doar șase lungimi distanță de primul loc, ocupat chiar de Universitatea. Revenirea de formă a giuleștenilor s-a bazat, cu precădere, pe meciurile disputate acasă, deoarece, în meciurile din deplasare (11), Rapid a acumulat doar 12 puncte (două victorii, șase egaluri, trei înfrângeri). Echipa din Capitală nu a mai reușit să câștige departe de casă din 23 septembrie, când trecea de Unirea Slobozia (2-1), iar celălalt succes în deplasare s-a înregistrat la primul meci pe banca Rapidului al actualului antrenor, la Iași (2-1), în 23 august.
Programul complet al etapei a 24-a
- Vineri | 17:00 | AFC Hermannstadt– UTA Arad
- Vineri | 20:00 | AFC Unirea 04 Slobozia - Dinamo București
- Sâmbătă | 14:30 | FC Botoșani – Sepsi OSK
- Sâmbătă | 17:00 | SC Oțelul Galați – Gloria Buzău
- Sâmbătă | 20:00 | FC Universitatea Cluj – FC Rapid 1923
- Duminică | 17:15 | Universitatea Craiova – Poli Iași
- Duminică | 20:00 | FCSB – FC CFR 1907 Cluj
- Luni | 20:00 | FC Farul Constanța – FC Petrolul
Declarațiile lui Ioan Ovidiu Sabău și Andrei Artean
Antrenorul Universității a prefațat partida de pe Cluj Arena, din etapa a 24-a.
„Fiecare meci are anumite particularități, un anumit stil, o anumită importanță. Eu cred că ce e important e să îi aduc pe jucători la o formă bună fizică, să fie mental buni. Mentalul vine în urma unei stări bune din punct de vedere fizic. Când începi jocul, să vezi că te simți bine, că ai putere în tine și ai făcut tot ce trebuie, iar aici mă refer și la partea de odihnă, de pregătire în afara antrenamentelor cu echipa, de viață personală și de conștientizarea importanței jocului. Toate aceste mici detalii duc la o stare bună, la acea voință de care ai nevoie să depășești momentele grele și să ai curajul de a juca, să nu îți fie teamă, pentru că în momentul în care ești foarte bine pregătit, teama dispare. La fel, să fim foarte inteligenți, abordând acest joc.
Rapid este un adversar care în momentul de față arată destul de bine, ca organizare, ca stare de spirit. Stau într-un 5-4-1 bine organizat defensiv, sunt o echipă scurtă, pregătită în orice moment de contraatac, dacă vor aborda jocul cum au jucat ultimul joc, cu Craiova. Chiar dacă și Craiova a reușit să își creeze câteva ocazii clare, Rapid este o echipă bună de reacție și, în momentul de față, și o echipă care știe să lupte. Asta văd, o echipă organizată, scurtă, agresivă, iar jucătorii foarte prezenți în joc mai ales din punct de vedere mental. Șumudică are talentul de a-și motiva jucătorii, de a-i acapara, de a-i face să se simtă importanți. Are experiență, e un antrenor bine pregătit, pe care eu îl apreciez foarte mult. E un tip foarte inteligent în a pregăti jocurile. Ne așteaptă un meci greu, noi trebuie să arătăm bine, nu va fi deloc ușor să găsim acel echilibru de care avem nevoie. Să vedem cum vom aborda și noi, dacă vom merge cu pressing sus sau ne vom retrage, vedem în zilele următoare cum gândesc strategia", a declarat tehnicianul „studenților”.
Andrei Artean a analizat, la rândul său, confruntarea cu Rapid de sâmbătă seara.
„Ne va aștepta un meci cu o echipă care acum se află pe un loc de play-off și care își dorește să fie acolo sus, pentru că au dorințe și investiții foarte mari și o echipă foarte bună. Văd un meci foarte greu, dar cu siguranță va fi un meci frumos. Sperăm să facem un meci bun, să câștigăm și să ne apropiem cât mai mult de îndeplinirea obiectivului nostru, acela de a ne clasa în primele șase echipe.
Cei de la Rapid au schimbat și sistemul, au jucat și cu patru fundași, și cu trei. Au o echipă foarte bună, vin cu un moral bun, după ce au câștigat etapa trecută un meci greu, cu Craiova (1-0-n.n.). Eu zic că suntem pregătiți pentru această partidă și sper să arătăm asta și la ora meciului", a completat Artean.
Partida de pe Cluj Arena va fi arbitrată de o brigadă condusă, la centru, de Viorel Adrian Cojocaru, ajutat de asistenții Vasile Marinescu și Cristian Marius Marchidanu. În camera VAR au fost delegați Claudiu Marcu și Marius Mihai Marica.