FC Universitatea Cluj vrea să depășească perioada nefastă cauzată de înfrângerile cu FCSB (1-2) și Hermannstadt (1-2) și să își consolideze prima poziție în Superligă. „Studenții” au parte de un nou duel de tradiție și vor întâlni pe teren propriu UTA Arad luni, 2 decembrie cu începere de la ora 17:30. Această partidă deschide o serie de trei meciuri consecutive pe care ”U” le va disputa pe Cluj Arena, următoarele în compania rivalei CFR, respectiv a celor de la Petrolul Ploiești. Biletele pentru confruntarea cu formația antrenată de Mircea Rednic sunt disponibile aici.
Meciul direct cu numărul 101 între clujeni și arădeni
”U” Cluj și UTA s-au înfruntat pentru prima dată în sezonul 1946-1947 în prima ligă, intitulată pe atunci Divizia A, în cadrul întâiului campionat național organizat după Al Doilea Război Mondial. Atunci, arădenii, sub numele de I.T.A. (Întreprinderea Textilă Arad) câștigau ambele manșe, 4-0 la Arad și 5-3 la Cluj-Napoca.
De atunci, cele două formații s-au mai întâlnit de 98 de ori în toate competițiile, duelul „centenar” sărbătorindu-se în turul acestui sezon, la Arad, unde ”U” și UTA au remizat fără gol. Balanța înclină în favoarea arădenilor, care s-au impus de 44 de ori, în timp ce „studenții” au câștigat 37 de partide, iar 19 confruntări s-au terminat la egalitate.
”U” caută prima victorie pe Cluj Arena cu UTA după un an și jumătate
Din vara lui 2022, care a marcat revenirea „Șepcilor roșii” pe prima scenă a fotbalului românesc, echipa noastră a disputat nu mai puțin de opt meciuri în compania celor de la UTA Arad. Dintre acestea, patru au avut-o gazdă pe Universitatea. În sezonul 2022-2023, meciul din returul sezonului regular se termina la egalitate (0-0), pentru ca ”U” să o învingă la limită pe UTA (1-0) în semifinalele Cupei României, grație golului marcat de Dan Nistor, din penalty. Aceea a fost și singura victorie a Universității în fața UTA-ei pe teren propriu de la revenirea în Superligă, pentru că în următoarea stagiune, arădenii s-au impus în sezonul regular cu 3-1 la Cluj, iar meciul din play-out a adus o nouă remiză albă (0-0).
”U”, echipa cu cele mai puține puncte pierdute acasă. UTA, doar șase puncte din opt deplasări
„Studenții” revin acasă și vor să reînceapă seria victoriilor pe teren propriu, după remiza cu Farul Constanța (1-1) și eșecul cu FCSB (1-2). Chiar și după aceste rezultate mai puțin favorabile, elevii lui Ioan Ovidiu Sabău rămân pe primul loc la procentul de puncte acumulate la meciurile disputate din postura de echipă gazdă (14 puncte din 21, 66,66%). Pe Cluj Arena, Universitatea a obținut nu mai puțin de 4 victorii, a remizat de două ori și a fost învinsă doar de campioana en-titre, FCSB.
De cealaltă parte, UTA, ocupanta poziției a 12-a în Superligă la începutul rundei, nu are un bilanț prea bun în partidele din deplasare. Departe de casă, arădenii au strâns doar șase puncte din opt meciuri, reușind să câștige la Cluj, cu CFR (3-1) și la Clinceni, cu Slobozia (1-0). În rest, formația lui Mircea Rednic a fost învinsă, pe rând, de Universitatea Craiova (4-2), Botoșani (1-0), FCSB (2-0), Sepsi (1-0), Dinamo (1-0) și Rapid (2-0).
Programul complet al etapei a 18-a
- Vineri | 17:00 | FC Botoșani - FC Farul Constanța 0 - 0
- Vineri | 20:45 | FC Rapid 1923 - FC Petrolul 1 - 1
- Sâmbătă | 15:00 | AFC Unirea 04 Slobozia - AFC Hermannstadt 1 – 2
- Sâmbătă | 17:30 | Gloria Buzău - Poli Iași 2 - 0
- Sâmbătă | 20:30 | Dinamo București - Sepsi OSK 1 - 1
- Duminică | 20:30 | Universitatea Craiova - FC CFR 1907 Cluj
- Luni | 17:30 | FC Universitatea Cluj – UTA Arad
- Luni | 20:30 | SC Oțelul Galați - FCSB
Declarațiile lui Ioan Ovidiu Sabău, Ovidiu Popescu și Lucas Masoero
Antrenorul „Șepcilor roșii”, Ioan Ovidiu Sabău, a prefațat la conferință de presă de vineri duelul cu UTA Arad, programat luni, 2 decembrie, cu începere de la ora 17:30.
„Știm că UTA, din punct de vedere fizic, stă foarte bine, sunt jucători puternici, de luptă. Au un antrenor cu multă experiență, un antrenor care cred eu că e foarte valoros, cunoscându-l foarte bine. Nici ei nu sunt într-un moment bun, sunt trei înfrângeri la rând. Am văzut și din declarațiile făcute de patronul echipei că sunt foarte încrezători că vor câștiga meciul cu noi. Au mare încredere, dar eu vreau o reacție din partea jucătorilor. Vreau o reacție pozitivă, de încredere, de orgoliu și atunci cu siguranță ne va fi ușor și cred că vom câștiga jocul", a declarat Sabău.
Principalul „studenților” are încredere că echipa sa va putea depăși perioada mai puțin fastă, cauzată de înfrângerile cu FCSB și Hermannstadt.
„Am analizat corect cele două jocuri, cu FCSB și cu Hermannstadt, în care ne-a lipsit starea de spirit, ne-a lipsit implicarea emoțională din punct de vedere fizic. Asta e realitatea, nu avem voie să ne păcălim. Trebuie să ne întoarcem la o stare bună, la o implicare din punct de vedere fizic, să alergăm, să ne batem mai mult, să redevenim acea echipă care luptam pentru obiectivul frumos care a mai rămas, calificarea în play-off. Sunt aceiași jucători, sunt aceleași metode, nu au uitat fotbalul. Pentru mine, au rămas la fel de importanți și valoroși jucătorii.
Ce e foarte important, cred că ne trebuie mai mult modestie, mai multă umilință, să muncim mai mult. Nu îmi convine situația și nici jucătorilor nu le convine. Nu e ușor de digerat, pentru că ești obișnuit să câștigi, să joci foarte bine, să vezi o echipă dinamică, cu pasiune, care puțin se schimbă. Dar trebuie să și accepți că o echipă trece și prin astfel de momente. Iar în astfel de momente, trebuie să știi să gestionezi, tu ca antrenor, ei ca și jucători.
Nu am pomenit cuvântul „criză" la această echipă, pentru că nu este o criză. Sunt acele meciuri în care lipsește ceva. Primim în primul minut 11 metri la Hermannstadt, avem situație să egalăm, lovim adversarul, dăm pe lângă poartă, nu intrăm în joc. Acasă, am fost puși în dificultate, avem ocazii să intrăm în joc, nu o facem, greșim și luăm din nou gol. Sunt astfel de momente în care nu ne regăsim, pur și simplu nu îți iasă. Altădată, din 3-4 situații, reușeai să înscrii. Nu vorbim de o criză, dar nici nu putem spune că în momentul de față suntem într-o formă bună și că nu trebuie să ne resetăm. Doar așa ne putem reveni."
Sabău a vorbit despre problemele de lot cu care se confruntă, dar a menționat și importanța revenirii lui Alexandru Chipciu, suspendat pentru partida de la Sibiu.
„Mici probleme, cu Jasper, care e în revenire, dar cu o pregătire destul de precară. Nu are încă ritm după două accidentări, dar nu foarte foarte grave. Cristea are și el o mică probleme, nu cred că va putea să se recupereze până luni. Au revenit cei doi, Chipciu și Simion. În rest, lotul este valid. Cred că ne-am pregătit foarte bine și jucătorii își doresc să își ia o revanșă față de ei în primul rând, față de noi, ca și echipă. Ne dorim foarte mult, e momentul să reacționăm.
De la el (Alexandru Chipciu-n.n.) pornesc și anumite stări, anumite emoții, pe care un lider le transmite. Aș vrea să am mai mulți astfel de jucători, pentru că au această libertate să o facă atunci când sunt în teren. Doar că el este mai vocal atunci când este în joc, este implicat, nu cedează în niciun moment. Și el, și alți jucători se identifică cu această echipă. Și sigur că atunci când lucrurile nu funcționează, vedem că el reacționează imediat. Face ceva, că e vorba de pressing, sau e mai vocal cu arbitrul sau cu adversarii. Ceva se întâmplă atunci când este el în teren. E un jucător important pentru mine, pentru echipă, așa este."
La conferința de presă au participat și jucătorii Ovidiu Popescu și Lucas Masoero, care au analizat la rândul lor, ultimele meciuri ale Universității și au spus ce așteptări au de la confruntarea cu UTA.
„A fost o perioadă dificilă pentru noi, cu două meciuri pierdute. Urmează trei jocuri acasă și sperăm să revenim la echipa care am fost la începutul campionatului. Cred că fiecare jucător în parte își analizează jocul și nu au fost momente apăsătoare pentru noi. Suntem aceeași echipă, același grup și vrem să demonstrăm că nu degeaba suntem pe primul loc.
Nu cred că există frica de a părăsi primul loc, cel puțin eu nu cred în așa ceva. De când am venit aici, am demonstrat că putem să facem lucruri mari și cred în continuare că putem să ne îndeplinim obiectivul de a intra în play-off. Nu există o criză, asta credem cu toții", a declarat Ovidiu Popescu.
Mijlocașul sosit de la FCSB în această vară și-a setat un obiectiv clar pentru meciul de luni: victoria.
„Nu știm ce se poate întâmpla într-un meci, vedem la momentul oportun. Noi încercăm să câștigăm cele trei puncte, nu ne uităm la celelalte echipe. Am făcut o analiză, nu pot să zic neapărat de un jucător. Sunt o echipă bună, care muncește și stă bine defensiv."
Popescu a fost completat de colegul său din defensivă, Lucas Masoero, încrezător în revenirea Universității la o serie pozitivă.
„Va fi un meci greu. Am pregătit acest joc cu o stare bună. Credem că putem câștiga această partidă. Sunt sigur că dacă totul va merge conform planului, putem lua toate cele trei puncte.
Uneori fotbalul e format din momente. Am avut niște rezultate mai rele, dar nu a fost un fotbal chiar atât de slab. Au fost doar niște rezultate mai rele. Se întâmplă, când nu ai acea doza de șansă pe teren. Cu Hermannstadt, după două minute a fost dictat un penalty împotriva noastră. Uneori e puțin mai greu să te ridici la nivelul la care am fost. Aveam nevoie de puncte. Acum toate echipele care sunt în spatele nostru sunt destul de aproape. Dar cred că, muncind și având încredere în antrenor, vom fi bine.
În vestiar, am încercat să înțelegem rezultatele și de ce s-au întâmplat. Poate cu FCSB am fost mai triști pentru că era un adversar direct în lupta pentru primele locuri. Vestiarul e tot timpul pozitiv, luptăm unul pentru celălalt. Avem același scop. Deci e ușor atunci când, indiferent dacă e Lucas, Chipciu, Nistor sau Gertmonas, când cineva vine cu un îndemn, toată lumea îl urmează. Asta e cel mai important”, a declarat argentinianul.
Meciul de luni, de pe Cluj Arena, va fi condus de o brigadă de arbitri alcătuită din Marian Barbu, central, ajutat de asistenții Ovidiu Artene și Imre-Laszlo Bucsi. În cabina VAR au fost delegați Istvan Kovacs și Alexandru Vodă.