FC Universitatea Cluj joacă pentru a doua etapă consecutivă în fața unei nou-promovate, de data aceasta fiind vorba despre Oțelul Galați. Deplasarea în fieful campioanei din 2011 face parte din etapa cu numărul 5 a Superligii.
Renașterea unei foste campioane
Parte a primei ligi din începutul anilor ’90 și până în 2015, Oțelul a trecut printr-o perioadă neagră în ultimul deceniu și a fost nevoie de restructurarea totală a clubului de pe Dunăre pentru revenirea în elita fotbalului românesc. Reînființată în 2016, sub denumirea de Suporter Club Oțelul Galați, roș-alb-albaștrii au luat-o de jos și în vara acestui an au putut să se bucure de revenirea în Superligă.
Gălățenii au dus mai departe un palmares care cuprinde titlul național din 2011, SuperCupa din același an, precum și câștigarea Cupei UEFA Intertoto în 2007.
Legătura dintre titlul din 2011 și ”U”
Momentul istoric al Oțelului, cucerirea titlului din 2011, a cuprins și două nume care se regăsesc în familia Universității Cluj. Pe parcursul acel sezon, sub comanda lui Dorinel Munteanu, au evoluat printre alții Gabriel Giurgiu și Ioan Filip, primul fiind autor a patru goluri.
În prezent, Filip încă este activ în cariera de fotbalist, iar Giurgiu face parte din staff, fiind directorul sportiv al „Șepcilor roșii”.
Ultima victorie la Galați, în urmă cu 10 ani
Duelurile dintre Oțelul și ”U” au devenit o constantă spre finalul anilor 2000 și până în 2015. Ultima întâlnire directă s-a consemnat pe 23 mai 2015, la Galați, atunci când Oțelul s-a impus cu 2-1.
”U” s-a întors în doar două rânduri cu toate punctele din fieful gălățenilor, primul moment de genul fiind în 1986, la chiar duelul inaugural dintre cele două la nivelul primului eșalon. Apoi, a urmat o așteptare importantă, până pe 8 mai 2013, când reușitele lui Adrian Borza și Bogdan Apostu ne-au ajutat să ne întoarcem cu 2-0 de la Galați.
În total, duelul de sâmbătă va fi cel cu numărul 33 dintre cele două combatante în primul eșalon. ”U” are 13 victorii, Oțelul a adunat 12 și de 7 ori a fost egalitate. Doar în două cazuri s-a terminat cu scor alb, în 1994 la Galați și în 2014 pe Cluj Arena.
Mutările verii pentru Oțelul
Impactul cu Superliga a necesitat mai multe schimbări în lotul Oțelului și Dorinel Munteanu a ales să transfere o serie de jucători străini, precum și doi tineri trecuți pe la ”U”.
Pe lista numelor noi se regăsesc:
- Relu Stoian (portar - 27 de ani), Ștefan Bodișteanu (mijlocaș ofensiv - 20 de ani), Alexandru Pop (atacant - 23 de ani), Aurelian Păun (portar - 22 de ani), Ariel Lopez Varela (fundaș central - 28 de ani), Milen Zhelev (fundaș stânga - 29 de ani), Pablo Gaitan (mijlocaș central - 31 de ani), Joao Serrao (fundaș central - 23 de ani), Samuel Teles (mijlocaș defensiv - 26 de ani), Frederic Maciel (extremă dreapta - 29 de ani), Dragan Lovric (fundaș central - 27 de ani). Au revenit din împrumuturi Gabriel Ursu (portar - 21 de ani) și Cosmin Mereuță (mijlocaș central - 19 ani), iar mijlocașul ofensiv Răzvan Tănasă (20 de ani) a fost împrumutat de la Farul.
Din tabăra oțelară au plecat:
- Răzvan Gorovei (extremă stânga - 29 de ani), Cristian Ciobanu (extremă dreapta - 28 de ani), Rareș Pop (portar - 24 de ani), Antonio Cruceru (mijlocaș ofensiv - 26 de ani), Denis Cireș (mijlocaș defensiv - 21 de ani), Cristian Sîrghi (fundaș central - 36 de ani), Darius Paharnicu (portar - 18 ani). Au expirat împrumuturile jucătorilor Laurențiu Maxim (extremă dreapta - 19 ani), Mario Mitoi (extremă dreapta - 18 ani), Andreas Chirițoiu (atacant - 19 ani) și Rareș Scocîlcă (mijlocaș defensiv - 19 ani).
Fără victorie în cele patru etape de la întoarcerea în Superligă
Jocul impus de Dorinel Munteanu a adus trei remize în patru etape pentru Oțelul, care are 2-4 golaveraj în urma acestor meciuri. Dacă pe plan ofensiv, golurile au venit doar prin Alex Pop, defensiva oțelarilor poate concura cu formațiile aflate în prezent pe locurile care ar garanta calificarea în play-off.
Până în prezent, Oțelul s-a întâlnit cu trei echipe care anul trecut au fost în Top 6 (CSU Craiova, FCSB, Sepsi OSK).
Programul etapei a cincea
- Vineri | 20:30 | FC U Craiova 1948 – FC Voluntari
- Sâmbătă | 18:30 | Oțelul Galați – FC Universitatea Cluj
- Sâmbătă | 21:30 | Poli Iași – CS Universitatea Craiova
- Duminică | 21:30 | Rapid București – Petrolul Ploiești
- Luni | 20:30 | Dinamo București – FC Botoșani
- *Meciurile AFC Hermannstadt - FCSB, CFR Cluj - Sepsi OSK și Farul Constanța - UTA Arad vor avea loc în luna septembrie
Anton Petrea și Andrei Miron înainte de meci
Înaintea plecării la Galați, antrenorul Anton Petrea a participat la o conferință de presă în care a spus următoarele:
„Ne așteaptă o deplasare lungă, un meci greu, cu o echipă foarte arțăgoasă. E o echipă care stă foarte bine în teren, se luptă pentru fiecare minge, e normal să fie așa, au preluat din filosofia antrenorului. Vor avea parte și de susținerea publicului și trebuie să ne ridicăm la nivelul partidei, din punct de vedere al efortului, atitudinii și determinării. Prevăd un joc de luptă, în care echipa mai inspirată va câștiga. Sper să fim noi cei care ne vom bucura.
„Au avut un program dificil, cu adversari mai bine cotați, dar s-au descurcat destul de bine. Sunt o echipă care se apără bine, închid bine spațiile. Cred că vor dori mai mult de la acest joc și poate se vor deschide, iar noi vom reuși să profităm. Suntem o echipă, câștigăm împreună și pierdem împreună. Sper să remediem din mers ce nu a funcționat pentru că am primit destul de multe goluri.”
„Trebuie să fim mai bine organizați, mai atenți. Vreau să avem omogenitate, să fim o echipă care să cunoască bine ceea ce trebuie să facă. Poate vor apărea 2-3 jucători noi, dar încă nu sunt decis. Contează din punct de vedere moral să învingem, sunt importante și punctele. La început când