Ne pregătim pentru ultimul meci pe Cluj Arena în sezonul 2022-2023, adversara noastră urmând să fie Chindia Târgoviște în penultima rundă a play-out-ului Superligii. Duelul are loc sâmbătă, 13 mai, și va fi ultimul înaintea unei duble la Sibiu, în Superligă și finala Cupei României.
Duelul cu Chindia ne găsește în situația clară de a avea șansa să evităm orice emoție în privirea retrogradării, diferența dintre noi și oponenți fiind de cinci puncte în clasament.
Dâmbovițenii au obținut două rezultate favorabile în play-out în cele șapte partide de până acum, perioadă în care au marcat de cinci ori și au încasat opt goluri.
”U” și Chindia s-au întâlnit în două ocazii pe parcursul acestui sezon, în turul sezonului regular fiind 1-0 pentru echipa noastră, iar în retur scorul a fost 2-2. De altfel, din 2015 încoace avem un total de patru victorii în fața Chindiei, singurii pași greșiți fiind în 2018 (1-2 departe de casă, în Liga 2) și la ultima întâlnire directă.
Istoria duelurilor directe
Până în prezent, echipa noastră s-a duelat de 20 de ori cu formația din Târgoviște, care de-a lungul timpului s-a numit Metalul, CS și FCM, iar ”U” are un palmares favorabil în fața dâmbovițenilor cu 10 victorii, cinci rezultate de egalitate și cinci înfrângeri. Primele întâlniri directe au avut loc în sezonul 1961 – 1962, când ”U” se impunea cu 6-1 pe teren propriu și pierdea cu 1-0 în deplasare.
Pe teren propriu, „studenții” sunt invincibili în fața Chindiei la nivelul primei ligi. ”U” a înregistrat până cinci victorii: 6-1 (1961), 3-0 (1980), 1-0 (1981), 5-1 (1996) și 1-0 (în actualul sezon).
- Informații preluate de la Dan Bodea
Un episod din cufărul cu amintiri
Călătorim, aşadar, în timp, până în 24 mai 1997, ziua penultimei etape a Diviziei A. “Şepcile roşii” aveau nevoie de cel puţin un punct pentru a se salva de la retrogradare, însă misiunea lor părea, mai degrabă, un inutil test al voinţei, un realist îndemn la resemnare, la acceptare. Motivul? Majoritatea titularilor, jucători experimentaţi, fiecare cu zeci de prezenţe în prima ligă, au refuzat să urce în autocarul unei echipe copleşite de probleme financiare, spre stupefacţia fanilor şi a presei vremii. Dar “U” a respectat competiţia şi a luat calea judeţului Dâmboviţa cu anonimii, pe atunci, Ghenţi, Petrescu, Monea sau Liviu Mihai, cele mai talentate produse ale Centrului de Copii şi Juniori. Din lotul primei formaţii li s-au alăturat portarul Vasile Mare şi Sandu Marcă, singurii care au boicotat greva coechipierilor rebeli.
Meciul începe sub ameninţarea caniculei, Chindia e favorita certă a hârtiei. Gazdele controlează jocul, iau cu asalt poarta lui Mare, dar acesta plonjează din bară în bară, respinge în lateral, peste poartă, în aut, face minuni. E supraomul terenului de fotbal. Se intră la cabine cu scor “alb”, dar partea a doua se reia groaznic pentru copiii Universităţii: e abia minutul 60, iar Petrescu vede cartonaşul roşu şi pleacă la vestiare. Chindia joacă în aceeaşi notă, presează, e incisivă, agresivă, dar nu are şanse în faţa lui Mare, care face meciul vieţii. Rămâne 0-0, rezultat la care Universitatea se menţine în prima ligă, însă finalul se dispută cu medicamentele pe masă. Ce a urmat? Cum s-a terminat totul? Ne povesteşte eroul acelei zile, cu o doză de modestie sinceră.
“De acel meci mă leagă doar amintiri plăcute, deşi a existat o încărcătură fantastică. Ne jucam, practic, menţinerea în Divizia A, dar echipa noastră era încropită din copii. Toată lumea ne vedea victime sigure, se aştepta să pierdem cu 3 sau 4-0. Ca să ne salvăm, aveam nevoie de un punct, iar Politehnica Timişoara trebuia să se încurce. Eu veneam după decesul părinţilor mei, un moment greu pentru mine, însă, chiar şi aşa, am simţit că pot să mă detensionez, să uit de probleme. Nu am fost niciodată un rebel, aşa că am decis să fac deplasarea şi să fiu util. În minutul 85 arbitrul Aron Huzu a dictat penalty împotriva noastră, îmi amintesc perfect reacţia sa: “Tinere, asta e, a fost penalty!”. Şi chiar a fost, degeaba am protestat noi. Am ghicit colţul, am apărat şi s-a terminat 0-0. Am făcut o partidă foarte bună, în care şansa a fost de partea Universităţii. Suporterii au fost extrem de bucuroşi, ne-au primit acasă foarte bine şi cred că am rămas în sufletul lor, deoarece ei te apreciază dacă dai totul pentru culori. M-am simţit respectat şi îi respect în continuare. Aşa a fost voia Domnului, să ne salvăm de la retrogradare la Târgovişte”, a rememorat, pentru fcuniversitateacluj.ro, Vasile Mare, cel care a primit nota 10 din partea jurnaliştilor Gazetei Sporturilor, în ediţia de a doua zi. Aceasta avea să fie doar a treia notă maximă oferită unui jucător, în istoria ziarului.
Cum a arătat primul “11” al echipei noastre la Târgovişte: Mare – Monea (73 Marian), Petrescu, Fedor, Ghenţi, Mândru – M. Stan, Marcă, Miron (19 Foriş) – Ciubotaru, L.Mihai
FC Universitatea Cluj a încheiat sezonul 1996-1997 pe locul 15, cu 39 de puncte, echivalentul a 11 victorii, 6 remize şi 17 înfrângeri.
- Articol scris de Septimiu Fantea pentru fcucluj.ro
Înaintea partidei cu dâmbovițenii, Ioan Ovidiu Sabău a participat la o conferință de presă în care a adăugat următoarele:
„Am ajuns și în această situație, la ultimul joc de acasă. Toată lumea vorbește că ne este suficient un egal ca să fim salvați din punct de vedere matematic. Nu e simplu să pregătești un astfel de joc. Trebuie să te pui în situația jucătorilor ca și antrenor, să vezi cum gândesc ei, pentru că nu ușor să joci la egal în fața suporterilor care cu siguranță vor veni în număr mare. Ne dorim cu toții victoria, dar trebuie să fim foarte inteligenți și să abordăm cu mare atenție acest joc. După un astfel de sezon, ar fi frumos ca la final să ne simțim liberi și să scăpăm de încărcătură. Asta ne-ar da posibilitatea să pregătim următorul joc foarte important, cel din Cupă, cu o altă stare de spirit. Am apreciat și gestul suporterilor, înseamnă o responsabilitate în plus și nu vrem să-i dezamăgim.”
Tehnicianul a discutat și despre situația adversarilor:
„Acum mă pun și în situația Chindiei. Pentru ei e important să nu piardă aici. Mă gândesc că pregătesc și ei cu atenție jocul. Cred că ar fi mulțumiți și cu un egal contra noastră.”
Nu există probleme de lot înaintea partidei cu Chindia, după spusele lui Sabău:
„Toți sunt valizi. Contează foarte mult, pentru că ei au mai trecut printr-o astfel de experiență și știu să gestioneze astfel de momente. Și eu am jucat multe jocuri decisive în cariera de fotbalist. Când eram la Rapid am avut un meci acasă în ultima etapă în care trebuia să câștigăm. E foarte greu, pentru că e o tensiune care se formează și îți dorești neapărat stadionul plin.”
Întrebat dacă jucătorii sunt concentrați pe acest joc din campionat, tehnicianul a răspuns:
„Jucătorii sunt conectați la acest meci, pentru că nu ne-am îndeplinit încă obiectivul și nu avem voie să ne relaxăm. Sunt foarte mulți jucători cu experiență și nu putem să fim superficiali. Acest mesaj trebuie să-l transmită și celorlalți. Nu avem voie să facem astfel de greșeli de atitudine și de concentrare. Repet, nu e ușor să jucăm un astfel de meci.”
În încheiere, acesta a vorbit și despre relația dintre suporteri și jucători:
„I-am făcut să spere, să creadă (n.r. pe suporteri). Jucătorii și-au câștigat aprecierea și respectul prin faptul că oamenii sunt mândri de ei. Îmi doresc ca sâmbătă să rezolvăm primul obiectiv, după care așteptările cresc. Nu se mulțumește nimeni doar cu faptul că jucăm finala Cupei. Ar fi o mare realizare pentru toți, dar la timpul potrivit vom vorbi și despre asta.”
Andrei Pițian a fost și el disponibil întrebărilor venite din partea jurnaliștilor și a spus:
„E un meci foarte important, poate chiar cel mai important din acest sezon. Toată munca noastră din acest an este pusă practic într-un singur joc, în care sperăm să câștigăm și să îndepărtăm orice emoție în privința retrogradării.”
Fundașul echipei noastre a făcut referire și la atitudinea cu care se va intra pe teren:
„E ultimul joc pe teren propriu și ținând cont că se aude că vor veni destul de mulți suporteri, avem și obligația morală față de ei să terminăm cu o victorie și să-i răsplătim pentru acest sezon în care ne-au fost alături. Numai asta avem în gând, să reușim să câștigăm și să ne îndeplinim obiectivul.
E clar că nu vom juca la egal. Suntem Universitatea Cluj, jucăm acasă și faptul că avem atâția suporteri în spate ne obligă să câștigăm și ulterior să ne putem concentra pentru finala Cupei.”
El vede o diferență la nivelul experienței în rândul celor două echipe:
„Consider că avem un plus de experiență. Sunt mult mai mulți jucători experimentați aici la Universitatea Cluj. De asemenea, clubul, istoria și tot ce înseamnă ”U” ne obligă să facem diferența sâmbătă în favoarea noastră.”
Pițian a făcut referire și la ultima întâlnire cu Chindia:
„Când conduci cu 2-0 și ai jocul în mână, e clar că rămâi cu un gust amar după ce ești egalat la ultima fază. Cu atât mai mult ar putea să ne stârnească orgoliul și acel rezultat și să tranșăm cu bine partida în favoarea noastră.”
La final, fundașul a vorbit pe scurt și despre finala Cupei României:
„Am citit și eu că s-au vândut foarte repede acele bilete. Ne bucurăm și știm clar că vom avea foarte mulți suporteri în spate care vor face o atmosferă superbă. Sperăm ca în seara de 24 mai să aducem Cupa la Cluj. Dar până atunci vrem să ne îndeplinim obiectivul în campionat. Cu siguranță ar fi alta și starea de spirit pentru finală dacă ne salvăm sâmbătă de la retrogradare.”
Duelul dintre FC Universitatea Cluj și Chindia Târgoviște va avea loc sâmbătă, 13 mai, de la ora 19:00, în direct pe Digisport, Prima Sport și Orange Sport. Marcel Bîrsan a fost delegat să conducă de la centru partida, iar asistenți vor fi Vasile Marinescu și Radu Ghinguleac.