”U” va începe play-out-ul din Liga 2 pe terenul celor de la CSM Slatina, duminică de la ora 12:30. Înaintea plecării spre Olt, Costel Enache ne-a vorbit despre cum a gestionat atmosfera din vestiar după ratarea play-off-ului, despre ce așteptări are de la jucătorii săi și ne-a împărtășit viziunea sa asupra viitorului Universității.
Urmează prima etapă din play-out, care vine cu meciul de la Slatina. Ce așteptări ai de la acest joc? Ce îți dorești să vezi de la băieți pe teren?
Cred că primul lucru pe care ar trebui să îl urmăresc e ce pot eu să fac, pentru că toți suntem puțin dezamăgiți, nu puțin, chiar mai mult dezamăgiți. Toți suntem puțin supărați pe acest context și pe faptul că nu am reușit să ne realizăm obiectivele. E o stare destul de apăsătoare și în vestiar și în cadrul grupului. Aici ar trebui să intervină abilitatea mea de psiholog și să ridicăm din nou grupul, să ne găsim motivații noi și să continuăm procesul.
Am spus încă din această iarnă că suntem o echipă tânără, o echipă în formare, dar chiar și așa lucrurile ar fi fost mult mai pozitive dacă eram mai atenți la momentele cheie din acest campionat. Aș vrea să cred că sunt capabil să redau spirit și motivație pentru luptă. Aș vrea să văd de la ei că își respectă profesia și rămân la fel de implicați cum au fost până acum.
Cum ai gestionat din punct de vedere moral situația după ratarea play-off-ului?
Știu și înțeleg oamenii care iubesc clubul nostru. Le înțelegem frustrările, dezamăgirile și supărările. Suferim alături de ei și poate mai mult decât ei. Suntem oameni care ne-am atașat de club, de oraș și am ajuns aproape ca niște clujeni cu toții, dar suferim și din punct de vedere profesional, pentru că toți avem ambițiile noastre profesionale, motivații pentru partea profesională, iar aici suntem dublu dezamăgiți, uman și profesional.
Nu e vorba de scuze, de regrete, e vorba că eșecurile ar trebui să ne facă mai atenți la perspectivă, să evităm greșelile pe care le-am făcut în trecut, să planificăm mai bine viitorul, iar atunci când suntem angrenați într-o luptă să știm că fiecare centimetru, fiecare secundă contează.
Victor Dican și-a prelungit înțelegerea cu ”U” până în 2024. În lotul echipei mai sunt alți jucători tineri de perspectivă precum Tudor Telcean, Cosmin Meșter sau Matei Morar, cel mai tânăr jucător din Liga 2. Poate fi acest moment începutul formării unei strategii pentru sezonul viitor?
Pe lângă cei enumerați, mai sunt jucători tineri și jucători care vor confirma în viitorul apropiat. Poate fi un start sau un restart, poate fi o bază de plecare, dar la fel de adevărat este că trebuie să fim foarte, foarte atenți cu acești copii. Mai avem și la centrul de copii și juniori foarte mulți tineri de perspectivă. Cred că prima echipă a clubului se poate alimenta și de acolo foarte, foarte bine, doar că e foarte important să ținem cont de lucrurile didactice, pedagogice și metodologice. Sunt două lucruri care nu se pot combina sub nicio formă în procesul de instruire: dezvoltarea tinerilor jucători și obiectivul de bază a echipei. Dacă ne punem un obiectiv cu țintă clară precum performanțele echipei, este destul de greu să realizezi partea de dezvoltare individuală a jucătorilor foarte tineri. Nu știu dacă un mix este posibil în acest moment, așadar trebuie să fim foarte atenți să menținem obiectivul echipei pentru viitor și în același timp să dezvoltăm și tinerii jucători. Cred că e nevoie în partea de organizare de un grup intermediar, pentru că trecerea de la juniori la seniori e dificilă și câteodată e atât de bruscă încât poate dăuna mai mult decât ajuta. Cred că ceva intermediar între juniori și prima echipă ar fi benefic. Sunt lucruri de perspectivă, de analizat și eventual de văzut dacă avem și forța financiară pentru o echipă intermediară.
Aici te referi la o echipă în liga a III-a?
Cred că ar fi ideal pentru clubul nostru, pentru că acești jucători tineri au nevoie de continuitate în jocuri, au nevoie de adversitate la nivel de seniori. Au nevoie de ritm de joc la nivel de seniori și mai e ceva foarte important. E nevoie de responsabilitate la nivelul seniorilor.
Că tot vorbim de strategia de viitor a echipei. Este o întrebare care se găsește pe buzele multor suporteri ai Universității? Își dorește Costel Enache să fie parte din această strategie?
De dorit îmi doresc. Am avut discuții multe cu cei din conducere, cu oameni care iubesc clubul Am rămas incredibil de impresionat, de fapt nu doar eu, chiar și familia, de susținerea pe care o avem din partea oamenilor care iubesc clublul. Asta e o mare realizare profesională, când cineva vede că participi cu tot sufletul. Sigur, avem limitele noastre, știm cine suntem, știm la ce nivel suntem. Eu și staff-ul meu suntem în dezvoltare. E clar că avem anumite limite sau lipsuri în abilitățile și competențele noastre, dar faptul că încercăm cu tot sufletul să ajutăm cred că e punctul care a făcut oamenii să ne susțină. Lucrurile nu se dezvoltă doar cu menținerea unui antrenor. Continuitatea nu stă doar într-un om, ea stă într-un mod de a perpetua niște reguli, niște principii, de a ține o linie metodologică de lucru, de a avea o țintă și a încerca să ajungi la ea și asumându-ți și anumiți pași greșiți. Am observat că în România proiectele țin până la primul eșec și apoi se începe un nou proiect.
Îmi place să cred că echipa clubului nostru poate avea o identitate ca a orașului, adică o echipă curată, frumoasă, civilizată, în dezvoltare, cu alte cuvinte o echipă modernă. Sunt câteva din atributele orașului în care ne aflăm și trebuie să ne aliniem la lucrul acesta. Aș vrea ca echipa să transmită mesaje pozitive și faptul că suntem un club onest și corect cred că e primul pas, e cel mai ușor de realizat, Apoi, cred că la jucătorii noștri s-a văzut dorința și au luptat, cu limitele și forțele lor, pentru puncte, pentru un gol, pentru 10 metri de teren am luptat. Sigur, cu foarte multe greșeli. Asta face parte din procesul nostru. Încercăm să corectăm, să ne asumăm. Dacă accepți că ai greșit, poți face parte dintr-un proces de dezvoltare.
Aș vrea să continui din două puncte de vedere. Primul e că eu cred în acest grup de jucători și văd un grup frumos, de foarte lungă perspectivă. Al doilea lucru e că oamenii care iubesc clublul au fost tot timpul alături de mine, iar asta nu am simțit în multe părți. Am și o ambiție, poate puțin egoistă, de a corecta greșelile de anul trecut, de a lupta mai mult pentru ce mi-am propus. E o chestie personală și de aia aș pune-o mai deoparte, pentru că sunt convins că un club ca al nostru nu stă într-un om sau în ambițiile lui. Trebuie să unim toate forțele în același sens.
Urmărește interviul în format video p U Cluj TV