Statuia prof. dr. Iuliu Hațieganu, fondator și primul președinte de onoare al clubului nostru, primul decan al Facultății de Medicină din Cluj și, ulterior, rector al Universității Ferdinand I din Cluj-Napoca, a fost dezvelită, duminică, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Parcul Sportiv “Iuliu Hațieganu” al Universitații Babeș-Bolyai, cu ocazia Zilei Culturii Naționale.
La eveniment au participat primarul Emil Boc, rectorul UBB, prof. Daniel David, președintele Senatului UMF Cluj, prof. Daniel Mureșan, decanul Facultații de Istorie și Filosofie, prof. Ovidiu Ghitta, ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Salajului, PS Claudiu Lucian Pop, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, alături de reprezentanți ai mediului academic, politic, administrativ, cultural, religios și sportiv clujean.
"Am venit cu toții să onorăm memoria unei personalități. O personalitate a universităților, o personalitate a Clujului, o personalitate a țării. Ce loc mai bun era decât parcul care îi poartă numele? Mă bucur să vorbesc ca rector al UBB, succesoarea Universității în care Iuliu Hațieganu a fost rector.
Mă bucur să îi avem aici și pe colegii de la UMF, care îi poartă numele. Mă bucur că avem Primăria alături de noi. Noi îl avem pe rectorul Iuliu Hațieganu pe o poziție extrem de importantă în cultura Universității. Pentru noi, el este primul decan al Facultății de Medicină în limba română din Transilvania. Pentru noi e acela care a inițiat și a contribuit la mișcarea sportivă clujeană.
Era o mișcare care se adresa întregii comunități universitare. Atunci când a inițiat acest parc, a făcut-o pentru întreaga comunitate. Să nu uităm că a fost rector în perioade grele, dar el și-a asumat conducerea. Astăzi, noi onorăm această personalitate, e în galeria marilor profesori", a afirmat rectorul Universității Babeș-Bolyai, prof. Daniel David, cu ocazia dezvelirii statuii prof. dr. Iuliu Hațieganu.
"Astăzi, elita administrativă, universitară, religioasă, culturală, sportivă a Clujului este aici. Cum poate fi mai frumos cinstită memoria mareului Iuliu Hațieganu, decât văzându-ne pe toți împreună, oricât de diferiți am fi? Acesta este în ultimă instanță spiritul transilvănean și mă bucur că la Cluj am reușit să îl păstrăm.
Cred că putem sta azi cu fruntea sus, aici, în fața statuii lui Iuliu Hațieganu, spunând «Testamentul dumneavoastră a fost urmat. Visul dumneavostră se îndeplinește». UBB este prima universitate din România și de referință în clasamentele internaționale. UMF este universitatea de referință în domeniul medical din România și la nivel internațional, din toate punctele de vedere.
Aici s-a fondat clubul Universitatea. Mișcarea sportivă din Cluj aici își are originea. Clubul pe care toți îl avem în suflet și îl vom avea pentru eternitate se datorează marelui spirit al lui Iuliu Hațieganu. Astăzi, indiferent de ceea ce spunem în cetate, toți suntem aici pentru a-i aduce un omagiu lui Iuliu Hațieganu. Asta înseamnă că această comunitate nu are doar prezent, ci și un viitor strălucit", a spus, în discursul său, primarul Emil Boc.
Statuia profesorului dr. Iuliu Hațieganu este creația sculptorului Dumitru Cozma.
Cu acest prilej, ne aducem aminte cuvintele prof. dr. Iuliu Hațieganu, rostite în sala de gimnastică a Școlii Comerciale Superioare de băieți din Cluj la 9 noiembrie 1932:
„Scopul nostru nu e acela de a crea campioni, ci oameni sănătoşi; nu record, ci armonie; nu ură, ci camaraderie; nu victorie personală, ci victoria naţiunii; nu spectacole, ci sărbătoare; nu «stele», ci mame; nu speculă, ci jertfă. La acestea vom ajunge prin disciplina timpului şi a sufletului, prin respectarea trecutului, ameliorarea prezentului şi răspunderea deplină faţă de viitor. Acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de optimism absolut, de entuziasm”.