FC Universitatea Cluj se alătură campaniei de celebrare a Centenarului - 100 de ani de la Marea Unire din 1918.
În 2018, „studenţii” vor îmbrăca tricouri imprimate cu sigla centenarului – România 100.
În anul Centenarului Marii Uniri din 1918, FC Universitatea Cluj îmbracă echipamente speciale, dedicate aniversării celor 100 de ani de la actul istoric de la Alba Iulia, care a desăvârşit crearea României Mari. Astfel, pe tot parcursul anului 2018, începând cu primul meci din campionat, jucătorii FC Universitatea Cluj vor îmbrăca tricouri care vor avea inscripţionat logo-ul Centenarului – România 100.
Înfiinţarea clubului Universitatea Cluj este strâns legată de actul de la 1 decembrie 1918, aşa cum a remarcat şi reputatul istoric Gheorghe I. Bodea în mai multe rânduri. Delegat în numele tineretului universitar la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, academicianul dr. Iuliu Haţieganu a devenit, un an mai târziu, primul preşedinte al clubului Universitatea Cluj şi cel care i-a trasat misiunea istorică: „Scopul nostru nu este acela de a crea campioni, ci oameni sănătoşi. Nu record, ci armonie, nu ură, ci camaraderie; nu victorie personală, ci victoria naţiunii; nu speculă, ci jertfă.”
“Nu am fi vorbit astăzi de Universitatea Cluj dacă acum 100 de ani românii din Transilvania şi din Banat nu şi-ar fi dat mâna cu ţara. Nici Societatea Academică a Studenţilor Români "Petru Maior" din Budapesta nu şi-ar fi mutat sediul la Cluj la începutul lui 1919 dacă nu ar fi existat momentul 1 Decembrie 1918. Probabil că, în octombrie 1919, în ziarul Patria nu ar fi apărut articolul în care studenţii "ce au jucat deja fotbal la vreo echipă sau cei care doresc să joace de acum înainte” erau invitaţi să se prezinte în sala Prefecturii „pentru a lua parte la înfiinţarea Clubului sportiv". Există puternice argumente istorice care indică faptul că Universitatea Cluj este un produs al Unirii din 1918. Prin urmare, este datoria noastră ca acum, în 2018, să celebrăm Centenarul Marii Unirii evoluând cu sigla „România 100” pe piept, lângă tricolorul care se află deja, în mod tradiţional, pe echipamentul de joc”, a declarat Radu Constantea, preşedintele FC Universitatea Cluj.
Secretarul de stat Paul Claudiu Cotîrleț, coordonatorul Departamentului Centenar din cadrul Ministerului Culturii, a transmis un mesaj de susţinere pentru FC Universitatea Cluj:
„Pentru România, încheierea Primului Război Mondial, cât și Marea Unire de la 1918 reprezintă momente cu o semnificație aparte care ne obligă să reflectăm asupra uneia dintre cele mai glorioase pagini ale istoriei românești. În anul 2018 suntem cu toții conectați fie prin propria istorie a familiei, prin moștenirea lăsată de comunitățile locale, dar și datorită impactului pe care aceste două evenimente importante le-au avut pe termen lung asupra viitorului societății românești. Fotbalul, supranumit sportul rege, este unul dintre sporturile de echipă care ne aduc aminte de spiritul de sacrificiu şi de bucuria victoriei de la 1918. Imediat după anul în care a avut loc Marea Unire de la 1 Decembrie, la Cluj, Societatea academică a studenților români "Petru Maior" a decis înființarea echipei de fotbal a studenților clujeni, ce mai târziu se va numi FC Universitatea Cluj la inițiativa lui Iuliu Hațieganu. Anul 2018 reprezintă anul cu dublă semnificație atât pentru țară noastră cât și pentru clubul de fotbal “U” Cluj, care sărbătorește în acest an 99 de ani de existență. Ader la mesajul lui Iuliu Hațieganu din anul 1932, "Scopul nostru nu este acela de a crea campioni, ci oameni sănătoși. Nu record, ci armonie, nu ură, ci camaraderie, nu victorie personală, ci victoria națiunii, nu speculă, ci jertfă". Indiferent că ești fotbalist profesionist sau simplu cetățean, atunci când vorbim de România trebuie să avem puterea și voința să luptăm până la ultima picătură de sudoare și de sânge pentru patria noastră. Având drept model strategiile și rețetele de succes ale cluburilor de fotbal european și internațional, “U” Cluj își alege următoarele staruri din academia proprie, iar acestă metodă demonstrează dragostea față de țară pe care cei care conduc acest club o au. Doar un fotbalist născut și crescut în România poate să facă tot ce îi stă în putere că să asigure succesul echipei sale și al comunității de unde provine în competițiile naționale și internaționale. Celebrarea Centenarului României și sărbătorirea celor 99 de ani de existența a Clubului de Fotbal Universitatea Cluj reprezintă momentul oportun prin care putem să onorăm memoria înaintașilor în cadrul competițiilor sportive, la care echipa de fotbal “U” Cluj va lua parte având inscripitionat pe tricouri logo-ul Centenarului Marii Uniri”, a transmis secretarul de stat în Ministerul Culturii, Paul Claudiu Cotîrleț.
FC Universitatea Cluj a revenit în vara anului 2016 la originile sale de club universitar. Într-o nouă organizare, dar şi cu o nouă abordare managerială, clubul s-a întors cu faţa spre comunitate şi şi-a asumat astfel un rol important, într-un fotbal care face faţă cu greu dezechilibrelor, dar şi într-un moment în care clujenii iubitori de fotbal au nevoie de un club care să îi respecte şi să le asculte vocile, care să le ofere transparenţă şi implicare.
Deschiderea către comunitate este evidenţiată de cei peste 1.300 de oameni din toată ţara, dar şi din străinătate, care au devenit deja membri cotizanţi ai clubului. Astfel, FC Universitatea Cluj este clubul cu cei mai mulţi membri din România.
Postat în Stiri
De:
"Blugento" Admin