Artur Manuel de Sousa “Néné” Reis, scouter-ul care i-a descoperit pe Radamel Falcao, Antoine Griezmann, Ruben Nevez, Joao Felix și Alfonso Davies, este noul manager al Departamentului de scouting al FC Universitatea Cluj. Portughezul va face parte, de asemenea, din conducerea Academiei clubului nostru.
Néné Reis lucrează de peste 30 de ani ca specialist în domeniul scouting-ului și a analizei de jucători. În CV-ul scouter-ului portughez se găsesc echipe precum FC Porto, Leicester City, Inter Milano, Red Bull Salzburg sau Paris Saint-Germain.
La clubul englez, Néné Reis a activat ca First Team Senior Scout, între 2015 și 2017, perioadă în care “vulpile” au luat titlul în Premier League (2015/2016) și au ajuns între primele opt echipe în Liga Campionilor (2016/2017) după ce au câștigat o grupă cu FC Porto, FC Copenhaga și Club Brugge, au depășit în șaisprezecimi FC Sevilla și au pierdut în sferturi cu Atletico Madrid.
La FC Porto, clubul din orașul său natal, Néné Reis a lucrat între 2008 și 2015, ocupând diverse poziții, printre care cele de coordonator adjunct al departamentului de scouting și de team manager al echipelor U13 până la U23 ale clubului portughez.
Néné Reis a fost trainer și a ținut cursuri pentru cluburi precum Inter Milano, Red Bull Zalzburg, Paris Saint-Germain sau Academica de Coimbra.
La câteva zile după ce și-a început activitatea la FC Universitatea Cluj, Néné Reis a acordat un interviu pentru fcucluj.ro în care a vorbit despre rolul său în club, dar și despre etapele ce vor urma în dezvoltarea departamentului de scouting.
Cum te simți să faci parte din acest club?
Este o onoare pentru mine. Sunt mândru de rolul pe care îl voi avea în echipă.
Voi face ce știu mai bine. Cu integritate și cu respect pentru club voi încerca să fac lucrurile cât mai bine, iar ceea ce înseamnă bine pentru mine știu că va fi și pentru club.
Ce te-a făcut să alegi acest proiect?
La vârsta mea am acumulat multă experiență la nivel înalt, lucrând cu cluburi de top din lume. În ultimii ani am fost în Portugalia în prima divizie, pentru că aveam nevoie de un proiect nou unde să reconstruiesc ceea ce înseamnă scouting.
Aici pot face asta. Pentru mine e important pentru că nu exista un departament scouting aici la ”U” Cluj. Pot contura un departament bun și să ajut echipa, desigur. Pentru mine e o provocare, dar simt că am nevoie de asta pentru viața mea. Provocările sunt în sângele meu.
E diferit, o altă țară, altă limbă, altă cultură și alte persoane. Pentru mine e foarte imporant să știu ce se întâmplă în lume în ceea ce privește scoutingul.
Încercăm să implementăm un model de joc atractiv. E important să practici un fotbal pe care fanii să îl aprecieze, astfel încât să revină la stadion cu un zâmbet.
Când nu joci spectaculos, nu ne place jocul, ai pasiunea pentru echipă,
Însă e puțin diferit. Trebuie să existe calitate în joc. E foarte important ca pe teren să dai totul, pentru că fotbalul se joacă pentru suporteri.
Fanii se asociază cu echipa. Jucătorii sunt aici, poate în anii ce urmează nu vor mai fi, dar fanii rămân, deci muncim pentru ei și trebuie să lucrăm din greu însă și calitativ.
Pot să zic că suntem pe drumul cel bun. Conducerea a adus clubul din divizia a 4-a în prima divizie.
Trebuie să rezistăm acum pe final de campionat, dar eu cred că nu vor fi probleme.
Ne îndreptăm puțin atenția spre partea legată de scouting a jobului tău. Munca ta va fi concentrată mai mult pe academie, prima echipa sau pe ambele aspecte? Spre exemplu, vei încerca să cauți jucători pentru echipele de juniori sau pentru juniori și prima echipă?
Munca va fi egală. Desigur, în unele luni vom prioretiza prima echipă, iar în alte perioade academia. În viitor, vom lucra pentru a face tranziția de la juniori la prima echipă. Nu e ușor să joci la prima echipă.
Pentru asta e nevoie să ai un nivel foarte ridicat la echipele de juniori.
Pentru viitor ne propunem să creștem nivelul din academie la toate categoriile de vârstă, iar apoi juniorii să facă tranziția la prima echipă. Acesta este obiectivul nostru.
În acest moment, analizăm ce avem în academie, dacă sunt jucători ce pot face pasul spre prima echipă. Apoi ne uităm în zona Clujului, în România, iar apoi în afară. Pot fi doi jucători străini, însă cu calități. Dacă nu pot face diferența, atunci e mai bine să cauți în România.
Scopul nostru este să căutăm jucători în țară, iar apoi străini dacă au cu adevărat calitate. Când nu găsim un jucător pe o anumită poziție în România, atunci putem să ne uităm în alte țări.
Cred în talentul jucătorilor români. Nu înțeleg de ce în general există răbdare pentru jucătorii străini, însă cluburile nu acordă același timp de acomodare românilor. Nu le oferim același timp. Trebuie să le oferim șansa să joace, să se dezvolte. Dacă ai jucători buni, atunci de ce nu.Nu contează vârsta, chiar și la 16, 17 ani pentru mine nu e o problemă să joace în prima echipă dacă e bun, merită să joace. Dacă nu, atunci nu va juca.
Pentru mine e important este să existe un ADN, un profil al jucătorului și un model de joc. Trebuie să ai un joc atractiv ce este apreciat de suporteri. Asta cred eu.
Crezi că există jucători în academie care pot face pasul spre prima echipă?
Am văzut până acum juniorii U19, U17 și U16. Răspunsul din ce am văzut este că da. Există un jucător care poate juca în prima echipă cu ușurință. Are nevoie de puțină muncă din punct de vedere fizic.