Suntem obișnuiți să vedem în fotbalul mare jucători ce evoluează constant din trei în trei zile, atât în competițiile interne, cât și în cupele europene. Unul dintre juniorii Universității, portarul Manuel Țăranu, a bifat o reușită inedită. Acesta a jucat 170 de minute în două meciuri consecutive din Liga Elitelor.
Sâmbătă, într-o zi ce a portretizat la perfecție definiția unei zile de toamnă, cu scurte ploi răcoroase și o vreme ce i-ar scoate pe puțini din casă, cele două grupe de juniori ale Universității ,angrenate în Liga Elitelor, se pregăteau de duelurile cu UTA Arad. Ingredientele perfecte pentru ceea ce numim noi în fotbal ca fiind meciuri de poveste, pline de dramatism și spectacol, erau acolo. Adversarul, UTA, a fost tot timpul, în aceste piese de teatru de pe dreptunghiul verde, un antagonist ce și-a jucat mai mereu rolul în această notă a fotbalului spectacol, care rămâne întipărit în memorie și în timp. Terenul greu, apăsat de ploaie, a fost și el un factor cheie.
Când ceasul a arătat ora 11:00, a fost dat fluierul de start pentru prima înfruntare a zilei, între formațiile U19. O parte din jucători, inclusiv doi intre portarii academiei noastre erau indisponibil pentru această etapă. În dreptul portarului de rezervă a fost trecut Manuel Țăranu, cel care urma să fie titular între buturi în meciul următor și era singurul goalkeeper eligibil la U17.
Ambele echipe au început cu încercări de construcție, cu dezvoltarea unui joc pozițional, dar nicio metodă nu părea eficientă și nimeni nu reușea să controleze balonul pe terenul afectat de ploaie. S-au scurs cinci minute, s-au scurs zece, iar tehnica și fotbalul modern și-au predat armele în fața mingilor lansate pe sus, pentru duelurile aeriene dintre fundașii centrali și vârfurile de atac adverse. Așa s-a întâmplat și în minutul 15, la 0-0, când, după o deviere nefericită a apărării, Alexandru Bledea a fost forțat să părăsească suprafața de pedeapsă și să intervină decisiv, în situație de ultim apărător în fața adbversarului. Mingea șutată de atacantul celor de la UTA îl lovește pe Bledea și se duce stânga terenului. Pericolul a fost îndepărtat, dar arbitrul întoarce faza și scoate rapid din buzunarul de la piept cartonașul roșu. Bledea protestază și arată spre pata lăsată de mingea murdară pe tricoul său. Opinia arbitrului nu este schimbată, iar portarul este forțat să iasă.
Pe margine, Manuel Țăranu, puțin accidentat după partida restanță din etapa a treia cu LPS „Banatul” Timișoara, este ultimul bastion ce poate apăra plasa porții lui ”U. Se pregătește, își pune mănușile și este aruncat în mijlocul luptei de pe teren. La 16 ani își coordonează cu brio din spate colegii, unii dintre ei fiind mai mari cu un an sau doi, iar când vine rândul să iasă în evidență, izbutește câteva intervenții ce s-au dovedit decisive la final. Băieții conduși de pe margine de Călin Sălăgean au luptat eroic și au oferit o nouă definiție validă pentru ce înseamnă ambiția și determinarea în fotbal. Cu un om în minus, ei au condus și au fost egalați de două ori, iar cu o ultimă zvâcnire de orgoliu, au reușit să dea lovitura decisivă și să obțină cele trei puncte.
Manu a apărat aproximativ 80 de minute în acel prim meci al zilei. În al doilea joc, cel de la U17, el a intrat din primul minut. Intervențiile lui și munca colegilor din față nu au mai fost atât de eficiente pe terenul care a devenit impracticabil pe parcursul celor 90 de minute. Ai noștri au cedat în lupta fizică. UTA s-a impus cu 3-0, dar rezultatul poate fi trecut cu ușurință în plan secund.
Cele două partide au fost despre pasiunea pentru fotbal, despre suferință, despre determinare și ambiție. În această perioadă, în plină pandemie, fotbalul mai reușește, chiar și în cele mai vitrege condiții, să ofere un strop de culoare, să nască povești, să aducă în față eroi. Ziua de sâmbătă a avut un actor principal, Manuel Țăranu, copilul crescut de mic în spiritul echipei noastre, cel care a stat cinci ore pe teren și a apărat culorile lui ”U” în două meciuri consecutive.