FC Universitatea Cluj a încheiat meciurile de pe teren propriu din 2024 cu o victorie categorică în fața celor de la Petrolul Ploiești (4-1). La conferința de presă de la finalul acestei partide, antrenorul Ioan Ovidiu Sabău și-a exprimat aprecierea față de jucătorii săi, dar și-a explicat și propriile trăiri de pe marginea terenului.
„Eu sunt foarte mulțumit de ei, de apărare cum s-a comportat, de mijlocul terenului. La fel, mă bucur foarte mult pentru Thiam, e un atacant care, atunci când nu înscrie, își pierde încrederea. A făcut un joc excepțional și din punct de vedere fizic, gol, pasă de gol. Acesta este Thiam, este jucătorul în care ne-am pus mari speranțe. Când atacanții, în acest sistem al nostru 4-3-1-2, sunt în mișcare permanentă, rămân în dueluri cu fundașii centrali, avem acei jucători care pot să ofere acele pase. Aici mă refer în primul rând la Dan Nistor. Nefiind obișnuit, pentru că probabil suntem singura echipă din campionatul nostru care joacă 4-3-1-2, punem în dificultate adversarul. Mai ales când există și dinamică, avem răbdare și posesie, controlăm jocul. Mă bucur foarte mult că am încheiat cu o victorie în fața propriilor suporteri și le-am făcut o săptămână sau o zi fericite.
Nu putem spune că nu am meritat victoria, pentru că mai puteam da încă două sau trei goluri, cel puțin, dar la 3-1, au avut o ocazie foarte mare acolo (golul anulat al lui Grozav-n.n.). I-am băgat noi în joc, pentru că ne-am relaxat, am pasat prea mult, prea scurt. Ne-au așteptat, ne-am deschis mult și am făcut niște greșeli. Exact ce am și pregătit și am spus, că nu avem voie să îi lăsăm să vină cu cornere și lovituri libere din preajma careului, pentru că sunt net superiori ca talie. Sunt o echipă masivă și așa s-a și întâmplat. La 3-2, nu pot să spun că am fi pierdut sau ar fi egalat, dar ai emoții, ori nu aveam voie astăzi, la jocul pe care l-am prestat, să facem astfel de greșeli și să-i băgăm în joc", a declarat Ioan Ovidiu Sabău.
Sabău a explicat și intervențiile sale de pe marginea terenului.
„Nu știu dacă eram nervos, cât sunt jucători care au nevoie. Nu aș vrea, dar dacă tu nu ai inițiativa, nu ai curajul acela, nefiind pregătit pentru performanță, eu asta încerc să le transmit jucătorilor: când ei nu reușesc, vreau să-i împing eu de la spate, să înțeleagă că trebuie să fie conectați, să arate diferit ca joc și implicare. Când nu ai această educație sportivă, când nu înțelegi ce înseamnă cu adevărat performanța și niște etape prin care trebuie să treci, eu trebuie să intervin mai mult, fără să jignesc pe nimeni, fără să am un vocabular vulgar. Idei, soluții și de multe ori, chiar să trezești un jucător când tratează superficial și nu e responsabil de ce se întâmplă, de ce înseamnă un rezultat și momentul pentru această echipă. Atunci intervin eu de pe margine, asta fac", a completat tehnicianul „Șepcilor roșii".
Dacă va valorifica sfaturile sale, Blănuță poate ajunge un atacant important, crede principalul „studenților".
„Din punct de vedere mental, aici se face diferența între jucătorii din campionatul nostru și jucătorii de afară. Probabil le lipsește de la copii și juniori această disciplină, această implicare și concentrare permanentă, pentru că ați văzut ce situație a fost și cât de ușor se ajunge în fața porții și se ratează la fel de ușor. Dacă el va înțelege, va deveni un atacant important, valoros. Dacă se va mulțumi cu ce are și cu ce a realizat până acum, încet-încet se va stinge. Eu sper să fiu destul de convingător, să-i spun de ce are nevoie și el să fie receptiv, pentru că ceea ce îi spun eu îl va ajuta foarte foarte mult."
Antrenorul echipei noastre a avut doar cuvinte de laudă la adresa elevilor săi.
„Noi nu am fost în criză, încă o dată repet. Dan Petrescu a zis foarte bine, noi nu am fost în criză de joc, de ocazii, noi am controlat acele jocuri pierdute. Nu a intrat efectiv mingea în poartă, sunt acele momente în care nu îți iese nimic. Am fost în criză de rezultate, dar echipa a reacționat. S-au văzut clar personalitatea, calitatea jucătorilor, faptul că sunt un grup foarte puternic, iar atunci când gândesc ca o echipă, se pregătesc foarte bine, uite ce rezultate sunt. O echipă care e de atâta timp pe primul loc nu mai este o întâmplare, chiar dacă probabil după acele trei înfrângeri, foarte mulți au fost destul de pesimiști cu privire la Universitatea.
Uite că acești jucători sunt minunați, iar eu sunt mândru de ei, pot să spun așa cum o fac și suporterii, că îi antrenez și că suntem împreună, ca grup și ca echipă. Vreau să-i felicit, pentru că ei sunt cei mai importanți, să le mulțumesc fanilor că au venit. Suntem acolo pe primul loc și mă bucur că în fața propriilor fani am reușit să câștigăm. Era foarte important acest aspect. Nu mă leg de faptul că a fost o săptămână în care se spune că, după un joc atât de greu (cel cu CFR-n.n.), e foarte greu să-i mai pregătești pe jucători. Din punct de vedere mental, pot să cadă, să nu mai fie atât de entuziasmați în tot ce fac, să intervină acea automulțumire. Uite că se văd clar maturitatea și acei lideri, mai mulți pentru că nu există doar un lider în vestiar, care conștientizează și reușesc să creeze acel climat care te ajută pe tine ca antrenor să ai încredere și să speri că poți face niște rezultate bune și vreau să-i felicit încă o dată", a spus Sabău.
Evoluțiile echipei de până acum au depășit chiar și așteptările antrenorului Universității.
„Nu cred că e vorba atât de mult de pregătire, cât e de atenție, de concentrare. Să alegem situațiile corecte, atunci când trebuie să pasăm în apărare sau când trebuie să jucăm mai direct. Aici e un proces de învățare, nu e atât de simplu să ai echilibru, când să ții mai mult mingea, când să pasezi, când să schimbi direcția de atac, când să-i atragi într-o zonă și apoi să joci în partea cealaltă. Au venit 7-8 jucători titulari, jucători de la diferite echipe. Într-un timp atât de scurt, suntem acolo sus, adică suntem pe primul loc. Alte echipe care sunt acolo sus au avut cam același lot de anul trecut. Noi am făcut foarte multe schimbări, nu-i simplu să antrenezi, să se creeze niște automatisme, cu atât mai mult sunt de apreciat jucătorii, mai ales că suntem de atâta timp pe primul loc, cu un joc bun.
Avem o echipă echilibrată, cu jucători cu multă experiență. Jucători care au jucat mai puțin au venit la echipă în vară cu „foame". Și de multe ori și pe mine m-au surprins ca jucători care au jucat atât de puțin la echipele lor de club să vină să se transforme într-un timp atât de scurt. Nici eu nu mă așteptam, sincer vă spun, dar arată bine, foarte mulți dintre ei arată foarte bine. Mă bucur că a revenit și Cristea, mă bucur și pentru Adel Bettaieb, care va fi un jucător important după acea accidentare destul de urâtă. Tot am vrut să-i dau minute să joace, dar nici jocul nu m-a ajutat, el neavând încă ritm și mă bucur foarte mult că a intrat și el", a conchis principalul Universității.
Echipa noastră va încheia anul cu o deplasare la Sfântu Gheorghe. Partida împotriva celor de la Sepsi este programată vineri, 20 decembrie, de la ora 19:00 și va putea fi urmărită în direct pe DigiSport și Prima Sport.